Shantykoret på Lilla Dan- reduceret

Helsingør Sømandsforenings Shantykor

Shantykoret er en del af Helsingør Sømandsforening. Shantykoret blev startet i år 1999, og optrådte første gang ved Helsingør Sømandsforeningens 125-års jubilæum i år 2000. Shantykoret synger gamle sømandssange, primært shantysange (Shanties eller Seashanties), fra den tid skibe var af træ og søfolk af stål.

Men når lejligheden byder sig synger også gerne med på andre glade sømandssange både på dansk, svensk og engelsk. 

Shantykoret er et mandskor, som bliver akkompagneret af bl.a. harmonika, guitar, tværfløjte, blokfløjte, bas og klarinet. I dag tæller koret ca. 25 medlemmer.

Initiativtager til oprettelse af Shantykoret var Jens V. Bloch, som forelagde ideen for nogle af foreningens medlemmer, som straks tilsluttede sig initiativet. Jens V. Bloch var ankermand på koret de første 5 år.

Helsingør Sømandsforening ønsker igennem Shantykoret at være med til at bevare og udbrede kendskabet til denne gamle kultur- og sangskat, og ønsker samtidig at yde Shantykoret bedst mulige vilkår for at dygtiggøre sig yderligere på det sangmæssige område.

Følg os på disse sider og læs mere om denne spændende sang genre, samt nogle af de meritter, som Shantykoret har formået.

Vores udenlandske aktiviteter

Shantykoret har gennem årene været på flere spændende rejser, hvor vi har deltaget i både større shantyfestivaler, sejlskibstræf, samt besøg hos andre kor.

De mest markante har været (i omvendt rækkefølge):

  • 2017 Svendborg. Shantyfestival kombineret med kapsejladsen Fyn Rundt for bevaringsværdige skibe.
  • 2015 Kristiansand, Norge. Shantyfestival kombineret med Tall Ships Race.
  • 2011 Esbjerg. Shantyfestival.
  • 2009 Prag, Tjekkiet. Shantyfestival.
  • 2007 Flensborg, Tyskland. Shantyfestival ifm. 20 års jubilæum for shantykoret Förde-Möwen.
  • 2006 Langesund, Norge. Shantyfestival.
  • 2004 Marstal. Fællesweekend med Marstal Småborgerlige Sangforening (vores ‘fødselshjælpere’).

 

DSC03050 i Prag
Koret ved roret

Om Shantysange

Shantysange (’shanties’ eller ’sea-shanties’) er – kort sagt – de sange, som blev sunget ombord på de gamle sejlskibe da tungt arbejde skulle udføres og alle mand skulle hive i takt. Disse arbejdssange bliver kaldt ‘Work-shanties’.

Shantysangen bliver gerne fremført eller styret af en forsanger – shantymanden – hvorefter koret stemmer i med takten i omkvædet og gentagelsesstrofer. Sangene var et redskab der kunne få alle mand holde takten og rykke samtidig, for eksempel når et anker skulle hives op eller en rå skulle løbes op. Derfor kunne sangene være lange, for der skulle jo synges så længe arbejdet varede. Skulle en af sangene løbe tør for tekst undervejs, så digtede shantymanden bare videre mens han sang. Derfor finder vi i dag et hav af varianter af de samme sange.

På frivagten sat søfolkene tit under bakken og sang deres frivagtssange sammen og for hinanden. Bakken på skibe hedder på engelsk “Forecastle” (skrives normal fo’c’sle, og udtales ‘foksel’). Derfor kaldes disse sange ‘fo’c’sle-shanties’.

Disse sange bliver ofte kaldt ‘Forebitters’. Ordet kommer af at et rum/hus ude i forskibet bliver kaldt et ‘bit’ på engelsk. Derfor bliver sange sunget ude i ‘forbittet’ ofte kaldt ‘Forebitters’.

Fo’c’le-shanties eller Forebitters har derfor ikke nødvendigvis samme arbejdsrytme, som work-shanties. De kunne til gengæld være både muntre og sørgmodige. På dansk kalder vi dem ofte for ‘Frivagtsshanties’.

De mange slags shanties

‘Work shanty’ er en fælles betegnelse for de shanties, der blev sunget når der skulle arbejdes alle mand i takt. Disse shanties er yderligere delt op i hvilken slags arbejde der skulle udføres:

  • Hive-shanties
  • Capstan-shanties
  • osv. osv

Shantysangene handler tit om de konkrete oplevelser eller opfattelser og drømme, som har præget søfolkene i den tid. Det kan være om pigerne de mødte sidst de var i havn, den kan handle om deres skib, som de er både stolte af og har respekt for, det kan handle om de farer der truer dem forude,  og som de ved at de skal være stærke, årvågne og stole på hinanden for at stå  igennem. Og så handler det selvfølgelig også om store store hjemlængsel efter hende (den eneste ene) eller dem (kone og børn), som han glæder sig til at se snart igen.

Desuden er der også shanties, som minder meget om ballader. Omhandlende en bestemt person eller en bestemt tildragelse, som de fortæller gennem sangen. 

Koret synger primært Shantysange, men med på repertoiret er også en perlerække af andre gode sømandssange, både danske, svenske og engelske.