Shantykoret

- en del af Helsingør Sømandsforening

Efter lang tid ude af drift, er hjemmesiden endelig tilbage i en ny udgave. Udgivet 04.03.2023.

Opdateret

25.11.2023

Denne side er stadig under opbygning. 

Shantykoret er et mandskor, som fortrinsvis synger shanty sange og andre gode, gamle sømandssange fra den tid hvor skibe var af træ og søfolk af stål. En tradition vi gerne vil holde liv i.

Hvem er vi?

Kort præsentation:

Shantykoret blev startet i år 1999, og optrådte første gang ved Helsingør Sømandsforeningens 125-års jubilæum i år 2000.

Shantykoret synger gamle sømandssange, primært shantysange (Shanties eller Seashanties), fra den tid skibe var af træ og søfolk af stål.

Shantykoret er et mandskor, som bliver akkompagneret af bl.a. harmonika, banjo, violin, klarinet og slagtøj.

I dag tæller koret ca. 25 medlemmer.

Initiativtager til oprettelse af koret var Jens V. Bloch, som forelagde ideen for nogle af foreningens medlemmer, som straks tilsluttede sig ideen. Jens V. Bloch var ankermand på koret de første 5 år.

PÅ Zar - juni 2022

Hvad er Shanty?

Shantysange ("shanties" eller "seashanties") er de sange, som blev sunget ombord på de gamle sejlskibe da tungt arbejde skulle udføres og alle mand skulle hive i takt. Disse arbejdssange bliver kaldt "Work-shanties", som er den type shanties, der oftest henvises til.

Shantysangen bliver gerne fremført eller styret af en forsanger – shantymanden – hvorefter koret stemmer i med takten i omkvædet og gentagelsesstrofer. Sangene var et redskab, der kunne få alle mand til at holde takten og rykke eller hale samtidig, for eksempel når et anker skulle hives op eller en rå skulle løbes op - eller der skulle pumpes for at holde skibet frit for vand indenbords. Derfor kunne sangene være lange, for der skulle jo synges så længe arbejdet varede. Skulle en af sangene løbe tør for tekst undervejs, så digtede shantymanden bare videre mens han sang. Derfor finder vi i dag et hav af varianter af de samme sange.

Shantymanden blev ikke vurderet efter hvor god han var til at synge, men efter hvor god han var til at få arbejdet udført. Gennem sin sang - takt og betoning - styrede han arbejdet med søfolkene som rene rugbrødsmaskiner. Som en anden dirigent. Derfor skulle shantymanden andet end bare at synge. Han skulle følge godt med i arbejdet, så han kunne tilpasse sin sang og takt til lige præcis det han ville have sine kollegaer (kor) til.

Derfor skulle shantymanden være en person som kollegaerne havde respekt for og gad lytte til.


På frivagten sad søfolkene tit og sang og underholdt hinanden med deres såkaldte frivagtssange.

Det var tit i små "skur". som på engelsk hedder et "bit". Officererne holdt til i agterskibet, mens de menige søfolk holdt til ude i forskibet. Et "bit" ude i forskibet bliver kaldt et "forebit". Derfor bliver sange ofte kaldt "forebitters". Disse sange bliver også kaldt "fo’c’sle-shanties". Bakken på skibe hedder på engelsk "Forecastle" (udtales ”fo’c’sle").  Fo'c'le-shanties har derfor ikke nødvendigvis samme arbejdsrytme, som work-shanties. De kunne til gengæld være både muntre og sørgmodige.

Der findes mange forskellige slags shanties:

"Work shanty" er en fælles betegnelse for de shanties, der blev sunget når der skulle arbejdes alle mand i takt. Disse shanties er yderligere delt op i hvilken slags arbejde der skulle udføres:

  • Hive-shanties
  • Capstan-shanties
  • osv. osv


Shantysangene handler tit om de konkrete oplevelser eller opfattelser og drømme, som har præget søfolkene i den tid. Det kan være om pigerne de mødte sidst de var i havn, den kan handle om deres skib, som de er både stolte af og har respekt for, det kan handle om de farer der truer dem forude, og som de ved at de skal være stærke, årvågne og stole på hinanden for at stå igennem. Og så handler det selvfølgelig også om den store hjemlængsel efter hende (den eneste ene) eller dem (kone og børn), som de glæder sig til at se snart igen.

Desuden er der også shanties, som minder meget om ballader. Omhandlende en bestemt person eller en bestemt tildragelse, som de fortæller gennem sangen. Det kan også være en 'protestsang', indeholdende et skjult budskab til kaptajnen om f.eks. dårlig mad, en brutal styrmand eller bare meningsløst arbejde - som kan sammenlignes med at sejle sand til Sahara eller sukker til Cuba.

Aktiviteter

Kommende arrangementer

Her vil vi lægge kommende arrangementer, som alle har adgang til.

Vi kommer glædeligt ud at synge og underholde rundt omkring. Både til private og offentlige arrangementer. Dog med den begrænsning, at da det gælder for alle af os, at dette er frivillig beskæftigelse, så kan vi komme i den situation at vi ikke er i stand til at stille med et passende størrelse kor, som vi kan være bekendt.


CD-udgivelser

Shantykoret har udgivet 2 CD'ere              

Hvem kan synge med

Hvem kan blive medlem?

Koret består udelukkende af mænd. Mænd som kan lide at synge, og som kan lide at mødes med ligesindede interessefæller for hylde gamle og nye sømandssange/shanties gennem sang og musik. Det er ikke et krav for optagelse at man skal kunne synge flot eller kraftigt, men at man har lyst til at synge og lyst til at mødes til fælles hygge med sang. Selvom mange sange fremføres med en shantymand, så er det allervigtigste at vi optræder som et kor - altså et fællesskab. Korlederen beslutter hvem, der er shantymand på hvilken sang.

Det er ønskeligt at man har enten en tilknytning eller en interesse i det maritime, idet de fleste af disse sange har sit udspring netop i det maritime.

 

Selv om du aldrig har prøvet at synge i kor før, er du velkommen til at komme med til en af vores ugentlige sangaftener og se om dette er noget for dig. Den endelige beslutning om optagelse ligger hos korledere.


Vi er ved at samle et billedgalleri, med mange af de optrædener vi har haft både i udland og indland. 

Og der vil også komme smagsprøver på nogle af vores sange.

Kontakt

Skal vi komme at synge for jer - eller vil du synge med os? Venligst send os en hilsen.

Dato og tidspunkt

Vi øver hver tirsdag fra 19-21

Sted